Valsafari på Island

Island är ett resmål som har blivit populärt bland svenskar. Dess karga natur med vattenfall och varma källor samt Reykjavik med restauranger som serverar intressanta lokala specialiteter lockar. För den äventyrslystne finns ett äventyr utöver det vanliga att uppleva och det är valsafari.

I havet runt Island är möjligheten att få se val mycket stor och det sägs att under sommartid är chansen 95 procent och under vintertid något lägre. Därför är det inte underligt att landet är en av de främsta destinationerna för valsafari. Du behöver inte ha några förkunskaper utan vem som helst kan åka med på valsafari och se de mäktiga djuren i sitt naturliga tillstånd.

Val i vatten runt Island

De valar du kan se i vattnen runt Island är bland annat knölvalar, kaskeloter, späckhuggare och blåvalar. Det går utmärkt att delta i valskådning från Reykjavik men om du vill se den jättelika blåvalen är det bättre att utgå från Husavik på norra Island. Om du väljer ett valsafari med utgångspunkt från Reykjavik är de vanligaste arterna du kan se delfiner, tumlare, knölval och späckhuggare. Från Keflavik, Akureyri, Hauganes och Dalvik är det samma utbud och även från Olafsvik fast där har du även stor chans att få se blåval. Husavik är dock den ort som räknas som valskådarnas huvudstad. Här är sannolikheten att få se val 99 procent.

Bra att tänka på

Eftersom det fortfarande bedrivs valjakt är valsafari faktiskt ett mycket bra sätt att öka värdet på levande valar. Ett annat sätt som du kan påverka den kommersiella valjakten på är att inte beställa in valkött på restaurang och att inte köpa torkat valkött eller något annat i de butiker som säljer torkat valkött. Varför ska du inte äta val? En del valsorter är utrotningshotade och genom att beställa in val skapar du efterfrågan. Enligt uppgift är det endast 3 procent av islänningarna som äter valkött medan siffran för turister är 40 procent. Genom att åka på valsafari gynnar du alltså ekoturismnäringen.